För att säkerställa att arbetsmiljöarbetet sker på ett systematiskt sätt kräver Arbetsmiljöverket att en arbetsmiljöplan tas fram inför ett byggprojekt. I planen ska projektets risker och beskrivning av rutiner för arbetsmiljöarbetet ingå. Ansvar för att en sådan plan finns och hålls uppdaterad har byggarbetsmiljösamordnaren för projektering och planering, BAS-P respektive byggarbetsmiljösamordnaren för utförandet, BAS-U. Byggherren ansvarar för att utse vem som är BAS-P respektive BAS-U i projektet.
En arbetsmiljöplan ska upprättas för i princip alla typer av byggen. Arbetsmiljöplanen ska innehålla:
För vissa typer av byggprojekt krävs även ytterligare information i arbetsmiljöplanen.
Är du osäker på vad som ska ingå i arbetsmiljöplanen för just ditt byggprojekt, se ARBETSMILJÖVERKETS FÖRESKRIFTER FÖR BYGGNADS- OCH ANLÄGGNINGSARBETE.
Byggherren ansvarar för att utse vem som är BAS-P respektive BAS-U i projektet. Då byggherren står för projekteringen (i en utförandeentreprenad), är BAS-P ofta någon ur dennes organisation. Vad gäller BAS-U utses oftast någon från byggföretaget till detta. Byggherren kan under vissa omständigheter överlämna delar av eller hela sitt arbetsmiljöansvar till den som ska utföra byggarbetet. Detta kan vara en god idé då beställaren/byggherren är en privatperson med begränsade kunskaper om byggarbeten. Om en kund överlämnar ansvaret till dig som är byggare, är det viktigt att du har koll på ditt ansvar och dina befogenheter. Läs mer om vad som gäller för sådan överlämning HÄR.
Byggarbetsmiljösamordnaren för planering och projektering, BAS-P, ska redan vid planering och projektering göra riskbedömningar och visa på de praktiska lösningar som behövs för att hantera riskerna så att projektet kan utföras på ett så säkert sätt som möjligt. Dessa riskbedömningar och förslag på åtgärder utgör grunden till Arbetsmiljöplanen, som BAS-P ansvarar för att upprätta.
Byggarbetsmiljösamordnaren för utförandet ansvarar för att Arbetsmiljöplanen finns tillgänglig för alla på byggarbetsplatsen samt för att den löpande uppdateras enligt rådande förutsättningar. För detta krävs att samtliga aktörer såsom huvudentreprenör, underentreprenörer och sidoentreprenörer lämnar in riskbedömningar och åtgärdsförslag till BAS-U avseende deras del i utförandet.
För dig som övertagit samordningsansvar:
För dig som inte övertagit samordningsansvar:
Sveriges Fria Bygghandlare AB, fd Woody Bygghandel AB, har rötter som går tillbaka till 1940-talet och är därmed ett av Sveriges äldsta företag inom frivillig fackhandel. Idag samlar företaget 36 delägarföretag, med ca 70 anläggningar runt om i Sverige och en gemensam omsättning på över 4 miljarder kronor. Sveriges Fria Bygghandlare AB ägs av fria entreprenörer som fattar sina egna beslut, mitt i den verklighet där de lever och verkar. Samtidigt som de har en stark gemenskap och ett nära samarbete med de andra delägarna, inte minst inom inköp, marknadsföring, försäljning, utbildning och hållbarhet.